رویه‌های قضایی در وقوع حوادث جانی

بعد از وقوع حادثه در کارگاههای ساختمانی تهیه گزارش وقوع حوادث در مرحله اول بر عهده بازرسان وزارت کار است که علت و عوامل وقوع حادثه را بررسی می‌کنند. به همین خاطر وقتی ناظر در حین کار خطری را مشاهده می‌کند، علاوه بر گزارش به شهرداری، باید به وزارت کار هم اطلاع دهد. این الزام در آیین‌نامه حفاظت ایمنی کارگاههای ساختمانی درج شده است.

 اگر حادثه‌ای در ساختمان در حال احداث اتفاق بیفتد ابتدا با اورژانس تماس میگیرند :

حالت اول : اگر شخص تا زمان رسیدن اورژانس نمیرد ، اورژانس به داد فرد میرسد و دو حالت پیش خواهد آمد :

اگر در اورژانس شخص نمیرد، در ادامه بخش اورژانس بیمارستان نام و مشخصات فرد را ثبت می‌کند و اورژانس یک گزارش به کلانتری می‌دهند و کلانتری پیدایش می‌شود. اگر کلانتری نیامد، شما می‌توانید بگویید که من خودم به ایشان رسیدگی می‌کنم تا سلامت خود را بدست آورد.

اگر در اورژانس مریض یا مسدوم بمیرد در این جاست که اورژانس به کلانتری اطلاع میدهد و اجازه خروج جنازه را نمی‌دهد و جنازه می‌رود پزشکی قانونی تا علت از طریق پزشکی قانونی مشخص شود.

حالت دوم : اگر شخص مرده باشد، اورژانس می‌رود و خود همان اورژانس زنگ می‌زند به کلانتری و کلانتری می‌آید و صورتجلسه فوت توسط کلانتری تهیه می‌شود و نطفه پرونده شکل می‌گیرد.

اگر شخص بمیرد پرونده می‌رود دادسرای کیفری و در آنجا بازرس دادسرای کیفری (قاضی) یا بازرس وزارت کار و یا کارشناس رسمی دادگستری را انتخاب می‌کنند. این انتخاب بستگی به نظر قاضی دارد و بستگی به نظر ایشان است.

بازرس اداره کار از کارگاه بازدید می‌کند و با مقصرین حادثه جلسه می‌گذارد و نظر خود را طی گزارش به دادسرای کیفری اعلام می‌کند.

 قاضی و کارشناسان در ادامه با استفاده از سایر مدارک و گزارشات، نظر کارشناسی و کیفر خواست و دادنامه و ... آراء خود را صادر میکنند .

نکته: در پرونده‌های گودبرداری، پرونده در تهران به دستور دادستان محترم استان تهران، می‌رود به دادسرای جنایی.

در دادسرای جنایی: اول اصحاب مظنون را می‌اندازند زندان و بعد جرم ایشان را احساء (شمارش) می‌کنند.

در دادسرای کیفری: اول گزارش کارشناسی می‌آید و بعد کیفرخواست که شد، مقصرین می‌آیند و وثیقه می‌گذارند و تاوان می‌دهند.

نکته : اگر حادثه منجر به خسارت جانی غیرفوت شود، مثلا دست و پایش بشکند، تا وقتی شخص حادثه دیده شکایت نکرده باشد هیچ مرجعی خسارت جانی را پیگیری نمی‌کند و رسیدگی نمی‌کند، اما بعد از شکایت در دادسرای کیفری موضوع شروع می‌شود.

نکته: اگر طرفین دعوا، یعنی شخص آسیب دیده و مالک قرار شد در دادگاه با هم مصالحه کنند، دیگر پای مهندس ناظر و مجری اصلا به دادگاه باز نمی‌شود و بعضا ناظر و مجری در جریان قرار نمی‌گیرند که چه اتفاقی افتاده است.

نکته: اگر قاضی حکم دهد که طرفین دعوا با هم سازش نکنند، در آن صورت پای بازرس وزارت کار و کارشناس رسمی به دادگاه باز می‌شود و به تبع آن مهندس ناظر و مجری هم به دادگاه وارد می‌شوند.


 سایت تخصصی  مهندسی  و کنترل  ساختمان


از انتشار مطالب و فایلهای این سایت با ذکر منبع استقبال میکنیم