اصول ساخت‌ بتن دستی در کارگاه‌های ساختمانی

استفاده از میکسر برای ساخت بتن معمولاً برای اجرای ستون‌ها انجام می‌شود. هر چند که توصیه‌ این است که بتن ریزی ستون‌ها مانند فونداسیون و سقف‌ها، به صورت آماده از کارخانه تهیه شود و داخل قالب ستون‌ها پمپ شود. مخصوصاً اگر دیوار برشی یا حائل نیز وجود داشته باشد از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه است. زیرا حجم بتن مورد نیاز زیاد است و بتن ریزی به صورت دستی زمان بر و کم کیفیت‌تر است. اما در شرایط حجم پایین بتن ریزی‌،‌ بتن مورد نیاز را در کارگاه ساختمانی تهیه می‌نماید. مخصوصاً این که ‌آماده سازی لوله و اتصالات دستگاه پمپاژ و سد معبر آن هم کم نیست. در صورتی که بتن در کارگاه تهیه و ریخته شود حتماً موارد زیر رعایت شود.

ساخت بتن دستی در کارگاه

‌استفاده از دستگاه میکسر

یک دستگاه میکسر دستی معمولاً ظرفیت اسمی ۳۰۰ لیتر را دارد و در هر مرحله عملاً می‌توان حجم ۲۵۰ لیتر بتن را تولید نمود. طراحی درصد اختلاط مناسب شرایط کارگاه به صورت تجربی در هر بار استفاده از میکسر معمولاً حداقل نیم کیسه سیمان باید مصرف‌ شود و آب نیز به میزان مناسب ریخته شود. بهتر است قبل از اضافه کردن شن، ماسه و سیمان، آب داخل میکسر ریخته شود. اما برای بدست آمدن نتیجه مطلوب باید طرح اختلاط طراحی شود و متناسب با فهم کارگران و وسایل اندازه گیری موجود ساده سازی شود. برای کارگر اضافه کردن مثلاً ۴۰ کیلوگرم شن داخل میکسر ملموس نیست ولی ۱۰ تا بیل ملموس است. یا اضافه کردن ۳۰ لیتر آب، اگر با سطل آب داخل میکسر ریخته می‌شود، می‌توانید حجم تقریبی در هر بار پر نمودن را محاسبه کنید و مثلاً اگر در هر بار، سطل ۱۰ لیتر می‌گیرد پس باید ۳ تا سطل آب داخل میکسر ریخته شود.

‌استفاده از ستون ریز‌

ستون ریز یک دستگاه ارابه مانند از دارای یک مخزن متحرک و یک کابل کشنده و یک نقاله حمل برای رساندن مخزن به بالای ستون است. بتن داخل مخزن قیفی شکل آن ریخته می‌شود و با استفاده از یک قرقره و نیروی برق، قرقره شروع به جمع شدن می‌کند و مخزن روی نقاله حرکت‌ و بالا می‌رود. ‌در انتهای دهانه قیف به سمت داخل ستون می‌چرخد و بتن داخل ستون می‌ریزد.

‌دستگاه ویبره‌

دستگاه ویبره چه در بتن ریزی پمپی و چه در این نوع بتن ریزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بعد از هر مرحله بتن ریزی باید ویبره کردن انجام شود. کار ویبره این است که بتن ریخته شده را می‌لرزاند تا به طور کامل در همه جای قالب و در لابه لای میلگرد‌ها جای بگیرد. ویبره باید اصولی باشد. علمک ویبره باید به طور عمودی وارد بتن شود و بعد از ۴ تا ۳ ثانیه لرزاندن خارج شود و نقطه دیگری ویبره انجام شود. از ویبره نباید برای حرکت دادن بتن به جلو استفاده کرد. این کار در بتن ریزی سقف‌ها در زمانی که روانی بتن کم است و تراکم میلگرد زیاد است خیلی رواج دارد. استفاده از ویبره به این شکل یا ویبره کردن زیاد باعث جدا شدن خمیر سیمان از سنگدانه بتن می‌شود وتاثیر منفی در مقاومت و عملکرد بتن دارد.

‌آزمایش بتن ستون‌

اهمیت بتن ستون‌ها و دیوار‌ها کمتر از سقف‌ها نیست. متاسفانه این طور جا افتاده است که بازرسین ساختمانی از جمله ناظران ساختمان در مرحله اجرای سقف از ساختمان بازدید می‌کنند و همه جزییات را چک می‌کنند. بتن ریزی باید در شرایط ایده آل باشد، تست بتن حتماً انجام شود. اما در مرحله اجرای ستون‌ها حتی یکبار هم از پروژه بازدید نمی‌کنند. شاید این به خاطر نقص در ساز و کار شهرداری نیز باشد. گزارش مرحله‌ای که ناظر باید در سامانه شهرداری ثبت نماید گزارش اجرای سقف است. به همین دلیل این تصور اشتباه ایجاد شده است.

منبع : عمران سافت


 سایت تخصصی  مهندسی  و کنترل  ساختمان


از انتشار مطالب و فایلهای این سایت با ذکر منبع استقبال میکنیم