اجرای موزاییک

فرش موزاییک

‌فرش موزاييک‌ را در هر نوع زمين (خشک، نيمه خشک و مرطوب) يا در هر طبقه را نمى‌توان مستقيماً روى خاک يا عايق كارى انجام داد. زمین را بايد‌ كف‌سازى كرده و پس از آن به وسيله‌ى موزاييک فرش كرد.

اجرای موزاییک

دليل گذارى فرش موزاييک

به نوارهايى از موزاييک كه در كناره‌هاى محل فرش كردن موزاييک انجام مى‌شود، دليل موزاييک و عمل صورت گرفته را، دليل گذارى مى‌گويند.

موزاييک فرش كردن بقيه كف

ملات بين دو دليل به صورت تخت و بلند‌تر از سطح زير موزاييك دليل (به اندازه‌ى ۵ ميليمتر) پخش مى‌شود. سپس ريسمان كشى بين دو دليل انجام مى‌شود و موزاييك فرش با رعايت درز لازم ( ۵ ميليمتر) در راستاى ريسمان كار قرار گرفته و با استفاده از تخماق كوبيده شده و نصب مى‌شود.

دوغاب ريزى موزاييک فرش

پس از پايان يافتن ‌فرش موزاييك، ‌دوغاب ‌ماسه‌سيمانى با نسبت چهار پيمانه ماسه ريز دانه و يك پيمانه سيمان ساخته و بر روى سطح موزاييك فرش مى‌ريزند و با تيغه‌ى لاستيكى و يا جارو كشيدن، دوغاب را بين درزها و بندهاى موزاييك هدايت مى‌كنند تا پر شود. ‌گرد‌سنگ، ‌خاك‌سنگ و ‌سيمان را به نسبت ۱ به ۱ به ۱ به طور خشك مخلوط كرده و بر روى دوغابى كه لاى درزها رفته پاشيده و با پارچه سطح موزاييك‌ها را تميز مى‌كنند.

انواع موزاییک از لحاظ شکل و ظاهر

موزاییک سیمانی

موزاییکی که در سطح رویه فاقد سنگ‌دانه‌های تزئینی است و تنها دارای شیار و طرح‌های ساده است.

موزاییک سنگ دار

موزاییکی است که در سطح رویهٔ آن از سنگ‌های تزئینی استفاده شود و برحسب اندازه و قطر دانه‌های سنگی قابل مشاهده به ۵ دسته تقسیم می‌شوند.

موزاییک شیاردار

موزاییکی است که در سطح رویه آن به اشکال مختلف دارای فرورفتگی و برجستگی بوده و به عنوانه فرش کف پیاده‌رو و محوطه استفاده می‌شود.

موزائیک شسته

موزائیکی است که در سطح آن دانه‌های شن به صورت برجسته نمایان است.

موزائیک پلاکی

موزائیکی است که در سطح رویه آن مصالح ساختمانی سخت و صیقل پذیر وجود دارد و اندازه این سنگها برحسب ابعاد موزائیک متفاوت است و به صورت صاف ساخته می‌شود

نحوه نصب موزائیک

‌سعی شود نصب موزائیک در آخرین مراحل ساختمان انجام پذیرد (پس از گچکاری، اجرای سقف کاذب و…) تا زیبایی کف فرش شده توسط گچ و مواد دیگر از بین نرود.

‌نحوه نصب موزائیک در کف و نما از سه طریق قابل اجرا است.

  • نصب با ملات ماسه و سیمان

  • نصب با ملات نرم سیمان و خاک سنگ

  • نصب چسب کاشی

‌موزائیک‌های تولیدی ۱۰۰٪ گونیا و بدون تلورانس ابعاد است. به همین منظور حتماً بدون درز نصب شوند و یا به صورت ۴×۴ و ۲×۴ فرش شوند.

‌جهت زیبایی بیشتر می‌توانید با برش‌هایی از موزائیک و یا با استفاده از رنگ‌های مختلف آن و بکار بردن نوارهای برنزی، طرح زیبایی رادر کف اجرا نمائید.

‌با توجه به سطح صیقلی موزائیک از نظر ساب، حتماً موزائیک بدون پستی و بلندی نصب شوند تا دیگر نیاز به ساب مجدد نداشته باشند. با این عمل علاوه بر زیبائی هزینه اجرا نیز کاهش می‌یابد.

‌پس از نصب، دوغاب نرمی روی موزائیک‌ها پخش نموده و قبل از خشک کردن آن را سریعاً جمع‌آوری نمائید تا شفافیت موزائیک‌ها از بین نرود و تا ۴۸ ساعت از رفت و آمد روی موزائیک خودداری شود.

اجرای موزاییک

‌اجرای موزاییک کف به واسطه استحکام و دوام موزاییک بسیار پرکاربرد است. اجرای موزاییک کف پارکینگ‌، اجرای موزاییک کف واحد و جلوی درب ساختمان و حیاط، نمونه‌ای از اجرای موزاییک و کاربرد آن محسوب می‌شود. اگرچه که استفاده از موزاییک برای داخل واحد‌ها بسیار کم کاربرد بوده و بیشتر در حیاط و پشت بام و پیاده روها استفاده می‌شود. علت استفاده و اجرای موزاییک‌، قیمت مناسب و مقاومت نسبی مناسب آن با توجه به قیمت آن است‌. همچنین سریع و ارزان بودن اجرای موزاییک است که خود مزید بر علت بوده تا خیلی از مردم موزاییک را نسبت به سنگ و سرامیک ترجیح دهند.

خصوصیات منحصر به فرد موزاییک

  • موزاییک به واسطه نوع ساخت و خواص فیزیکی که دارد باعث شده تا دوام بالایی داشته باشد.

  • در واقع موزاییک دارای خواص مکانیکی مانند توانایی تحمل فشار و ضربه است.

  • موزاییک‌ها انواع مختلفی دارند که این انواع بر اساس طرح و نوع ساخت آن تقسیم بندی می‌شوند.

  • یک نوع موزاییک تحت فشار در یک قالب و در دستگاه پرس تهیه و ساخت می‌شود که این نوع از موزاییک را موزاییک پرسی می‌نامند.

  • نوع دیگری از موزاییک‌ها هستند که تحت عنوان موزاییک ویبره‌ای هستند.

  • ساخت موزاییک ویبره‌ای‌، از طریق ویبره امکان پذیر است.

  • در واقع موزاییک‌ها مخلوطی از ماسه و سیمان و پودر سنگ و آب حاصل می‌شود.

  • البته در نوع پرسی میزان تراکم موزاییک پرسی، بسته به سنگدانه‌های به کار رفته در آن دارد.

  • همین اعمال فشاری که در هنگام ساخت موزاییک پرسی اتفاق می‌افتد خود باعث افزایش توانایی موزاییک پرسی در تحمل فشار و ضربه می‌شود. همچنین موزاییک پرسی در شرایط آب و هوایی متفاوت و تغییرات دما و نیز در زمستان، توانایی و دوام بیشتری نسبت به موزاییک ویبره‌ای دارد.

  • موزاییک پرسی نسبت به موزاییک ویبره‌ای توانایی تحمل فشار بیشتری را هم دارا هستند.

  • البته موزاییک ویبره‌ای هم دارای ویژگی‌های منحصر به فرد خود است.

  • از ویژگی‌های موزاییک ویبره‌ای، طرح‌دار بودن و رنگ بندی متنوع آن نسبت به موزاییک پرسی است.

  • نکته دوم در مورد موزاییک ویبره‌ای این که، این موزاییک به روزتر و مورد پسند‌تر برای مردم است.

  • بدلیل عدم پرس موزاییک ویبره‌ای، ارتفاع این موزاییک نسبت به موزاییک پرسی بیشتر است.

  • اما با وجود تمام مزایا و معایب، اجرای موزاییک کف و انتخاب موزاییک کف، چه از نوع موزاییک ویبره‌ای و چه از نوع موزاییک پرسی، همه و همه، هم بستگی به محل اجرا و هم بستگی به نیاز شما دارد.

منبع: عمران سافت


 سایت تخصصی  مهندسی  و کنترل  ساختمان


از انتشار مطالب و فایلهای این سایت با ذکر منبع استقبال میکنیم