سیستم ساختمانی بتن مسلح پیش ساخته به روش R-PC

سیستم ساختمانی بتن مسلح پیش ساخته به روش R-PC فناوری روز کشور ژاپن است که با تولید داخلی اجزا اتصالات ، میلگردهای پر مقاومت‌، بتن‌های کارگاهی با مقاومت بالا و پانل‌های سرامیکی مخصوص نما و به طور کامل بومی سازی شده است. مزیت بزرگ این فناوری عدم محدودیت در پلان و ارتفاع ساختمان بوده و برای سازه‌های مختلف با هر نوع کاربری قابل استفاده است. در این روش ساخت اتصال قطعات اصلی یعنی ستون‌ها، تیرها، و دیوارهای برشی با هر نوع کرابری قابل استفاده است.

در این اتصال که میلگردها پیوستگی لازم را به دست می‌آورند، اتصال مابین قطعات پیش ساخته ستون‌ها و تیرها و همچنین بخش فوقانی اتصال تیرها با سقف پیش تنیده با بتن درجا، یکپارچگی سازه را تضمین می‌کند. از مزیت‌های اصلی این فناوری‌، سرعت اجرای زیاد (یک طبقه در سه روز)‌، مصرف کمتر مصالح، کنترل کیفیت آسانتر، و سازگاری با محیط زیست و تقاضای کارفرماست. زلزله‌های بزرگ رخ داده در ژاپن و به خصوص زلزله ویرانگر کوبه، نشان داد که این نوع ساختمان‌ها به طور کامل در مقابل نیروهای بزرگ زلزله پایدار و سالم باقی مانده‌اند.

سازه‌های بتن مسلح پیش ساخته

الزامات سیستم ساختمان‌های بتن مسلح پیش ساخته با فناوری R-PC

شایان ذکر است تاییدیه فنی ارائه شده فقط در مورد مدارک فنی سیستم سازه‌ای است و مسائلی مانند کیفیت اجرا را شامل نمی‌شود.

استفاده از سیستم سازه‌ای R-PC به عنوان قاب خشمی بتن مسلح پیش ساخته با اتصالات غلافی (NMB) و بتن درجا، مشروط بر رعایت تمامی ضوابط آیین نامه ۱R-01 ، ACI550 در رابطه با همگون سازی سازه بتن پیش ساخته با سازه بتن درجا، در زمره قاب‌های خمشی بتن مسلح متوسط یا ویژه مطابق با استاندارد ۲۸۰۰ با رعایت ضوابط مربوط به آن، به شمار می‌رود. و به کارگیری آن در تمامی پهنه‌های لرزه خیزی کشور بلامانع است.

حداکثر ارتفاع محاز این سیستم سازه‌ای ۵۰ متر یا ۱۵ طبقه از تراز پایه است. برای سازه‌های با ارتفاع بیش از ۵۰ متر با توجه به پیچیدگی اتصال، طرح باید به صورت موردی بررسی شده و به تایید مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن رسانده شود.

طراحی اجزای سازه‌ای‌، ساخت و نصب آنها و اجرای اتصالات بر اساس آیین نامه ACI 318-08 به ویژه فصل ۲۱ و همچنین آیین نامه ACI 550 و راهنمای طراحی PCI -04 الزمی است.

طرح لرزه‌ای این سیستم سازه‌ای باید مطابق با استاندارد ۲۸۰۰ ایران یا سایر آیین نامه‌های معتبر لرزه ای بین المللی صورت پذیرد.

تامنین ضوابط دیافراگم صلب برای تمامی سقف‌ها الزامی است.

توصیه می‌شود که سازه در پلان و ارتفاع منظم باشد.

مشخصات گروت و غلاف اتصال آرماتور باید به گونه‌ای باشد که در حالت نهایی گسیختگی کششی در آرماتور رخ دهد و ظرفیت مجموعه غلاف و گروت از ظرفیت آرماتور بیشتر باشد.

رعایت حداقل مقاومت فشاری نمونه استوانه‌ای استاندارد ۳۰ مگاپاسکال در بتن سازه و حداقل تنش تسلیم ۴۰۰ مگاپاسکال برای تمامی میلگردهای مصرفی در سازه الزامی است.

گروت مورد استفاده در غلاف اتصال باید از نوع SS مطابق استاندارد ASTM A536-85 ، غیر انقباضی با حداقل مقاومت فشاری ۶۵ مگاساکال برای اتصال مکانیکی نوع ۱ و حداقل مقاومت فشاری ۷۷ مگاپاسکال برای اتصال مکانیکی نوع ۲ آیین نامه ACI 318 باشد.

تمهیدات لازم در شرایط مختلف اقلیمی و محیط‌های خورنده کشور باید برای بتن مسلح ، غلاف‌ها و اتصالات سازه‌ای به عمل آید.

رعایت تمامی مباحث مقررات ملی ساختمان در مورد این سیستم سازه‌ای ضروری است.

اجرای سیستم باید توسط تیم متخصص و آموزشی دیده انجام شود و در زمان اجرا‌، نیازمند کنترل کیفیت دقیق است.

 

منبع: عمران سافت


 سایت تخصصی  مهندسی  و کنترل  ساختمان


از انتشار مطالب و فایلهای این سایت با ذکر منبع استقبال میکنیم